Posted by: Chris | June 15, 2009

10. O biserica inclusiva

tigani calatorindO biserica inteligenta este o biserica inclusiva. Nasterea lui Isus a avut loc intr-o societate extrem de segregata. Pentru El nu s-a gasit loc sub soare, a trebuit sa se nasca intr-un staul. Societatea i-a reamintit permanent ca s-a nascut intr-o familie disfunctionala, dintr-o mama necasatorita. Probabil si din acest motiv Isus putea sa-i inteleaga pe cei care erau respinsi de societate, mai ales de cea religioasa. El se putea identifica cu fiecare din ei. Intruparea Lui nu a insemnat doar identificarea cu familia omeneasca in general, ci mai ales cu categoriile respinse si defavorizate. Isus vorbea limba lor, se „cobora” printre ei, il recunosteau, era „de-al lor”. Traia in lumea lor, statea la masa cu ei, le impartasea emotiile, durerile, temerile. Suna frumos in cuvinte, dar realitatea este socanta pentru multi. In societatea romaneasca contemporana exista multe categorii defavorizate sau chiar excluse, dar cea mai prezenta sunt tiganii sau romii. M-am intrebat adesea ce s-ar fi intamplat daca Isus se nastea ca tigan? L-am mai fi acceptat? Si ce ar insemna intrupare in cazul acesta decat sa stai la masa cu ei, sa canti muzica lor, sa dansezi dansurile lor, sa traiesti eventual in corturi sau sub coviltirul carutei nomazilor, sa te casatoresti cu unul dintre ei, pana la completa identificare? O biserica inteligenta este o biserica inclusiva. Dar nu doar in teorie si cuvinte, ci mai ales in realitate. O predica are putere doar daca amvonul tau incape in caruta cu coviltir care porneste si se opreste dupa nevoie.


Responses

  1. Chris, interesant punct de vedere! Insa trebuie sa recunoastem si faptul ca tiganii se exculd singuri din societate prin sistemul ermetic de cultura si civilizatie, obiceiuri si legi proprii. Orice ajutor ar primi de la societate il constientizeaza ca un drept, fara a se preucupa sa-l foloseasca pentru ridicarea culturala si a sociala. Poate este o cale de a evita deznationalizarea si disolutia. Ei se complac intr-o viata mizera (in marea lor majoritate), la limita legii. Cand au interes se indreapta singuri spre scoala ( a se vedea nevoia de a avea un carnet de conducere auto).

  2. Depinde ce urmarim si care este principiul pe baza caruia lucram: vrem ca ei sa devina ca noi, sau noi sa devenim ca ei pentru a-i putea ajuta? Este usor sa ii privim ca pe niste inapoiati, nespalati, needucati, cu alte cuvinte inferiori. Dar daca Occidentalii ar trebui sa ne descrie pe noi, Romanii, ma tem ca am primi aceleasi etichete pe care le aplicam noi tiganilor. Depinde din ce perspectiva privesti. Si-a luat cineva timp sa-i studieze, si mai ales sa-i inteleaga? Nu poti sa ii ajuti daca nu ii intelegi mai intai. Etichetele si generalizarea nu ajuta. Si, uneori, nici ajutorul societatii nu li se potriveste. Impresia mea este ca biserica se situeaza si mai departe fata de ei. Putem discuta pe aceasta tema.


Leave a comment

Categories