Posted by: Chris | June 23, 2009

Adam Michnik

Adam_Michnik_Lodz“În opinia mea, un intelectual este cineva care lucrează în sfera valorilor.”

“Dacă într-un loc nu există toleranţă, asta nu înseamnă că ea nu rămâne o valoare. Toleranţa trebuie începută de la propria persoană. Dacă există cineva intolerant, nu trebuie să fiu şi eu la fel.”

“Toleranta tine de educatie.”

“Am învăţat că nu există nicio formulă simplă care să fie potrivită pentru ţările prin care am trecut. Trebuie totul observat, de la început, în contextul local. Fiecare ţară are propria ei situaţie care nu poate fi descrisă cu ajutorul unor categorii construite în altă parte.”

“Atâta timp cât oamenii gândesc, ei vor dori să cunoască realitatea, să o interpreteze. Nu e exclus un viitor în care oamenii să nu mai gândească.”

“Eu nu sunt mulţumit de democraţia din ţara mea, nu sunt mulţumit de democraţia asta, cu siguranţă nu este ceea ce am visat. Dar nu-mi închipui că ar putea exista o situaţie în care să fiu mulţumit pe termen lung.”

“Am crezut în emanciparea civică, în libertatea care nu e haos, în democraţia care permite evitarea selecţiei negative a cadrelor, în libertatea culturii care va înflori după desfiinţarea cenzurii. Am fost dezamăgiţi. Am o obţinut o corupţie puternică, ce pune în pericol calitatea ordinii democratice. Cenzura – căluşul culturii – a fost înlocuită de comercialism şi de o cacofonie în care vocea culturii se face auzită tot mai slab.”

Jozef Tischner despre Michnik: “De ce l-a creat Dumnezeu pe Michnik? Pentru ca deşteptul să se mai deştepte oleacă, iar prostul să se prostească şi mai rău.”

Czeslaw Milosz: “Avalanşa îşi schimbă cursul În funcţie de pietrele pe care le întâlneşte-n cale.” Adam Michnik: “Am vrut să fiu una dintre pietricelele care schimbă cursul avalanşei.”


Leave a comment

Categories