Posted by: Chris | June 24, 2009

15. Saracii

saracie1Biserica inclusiva calca intr-adevar pe urmele lui Isus. Se intrupeaza asemenea lui Isus incat ii primeste pe cei respinsi de societate, atat pe cei ne-iubiti cat si cei alungati, sau pe cei care nu ai avea motive sa ii iubesti. Devine un adapost pentru cel fara casa, familie pentru cel abandonat sau alungat, prieten pentru cei singuri si singuratici, un loc unde marginalizatii societatii sa-si redescopere viata.

Am citit cu ceva timp in urma o stire care mi-a dat fiori. In Bucuresti, o femeie, evacuata din apartamentul unde locuia, si-a adus lucrurile la poarta unei biserici neoprotestante. Nu era membra bisericii respective, dar apartinea denominatiunii. A stat cateva zile cu mobila si ceea ce ii mai ramasese din lucruri, in poarta bisericii. Desi era spatiu suficient in curte, intendentul nu a primit-o pentru ca “nu se intalnise comitetul bisericii sa decida”. Iar comitetul se intalnea doar Joi, iar evenimentul se petrecuse deja de cateva zile. Ce mesaj a transmis si transmite o astfel de biserica?

Biserica nu este doar pentru cei care au toate problemele rezolvate in viata. Ar trebui sa gasim aici drogati, alcoolici, oameni care sufera de probleme mintale si psihologice, pe cei fara casa, pe someri, pe mamele cu copii “din flori”, puscariasi eliberati, prostituate, si alte categorii mai putin “decente”. O biserica unde cel imperfect se va simti perfect acceptat si primit. Stiu ca suna radical, dar acesta este adevarul. O astfel de biserica va fi usor vizibila avand rampe de acces pentru handicapati sau cei cu dizabilitati motorii. Va avea un serviciu de amplificare la casti pentru cei cu probleme auditive, semne scrise in alfabetul Braille pentru a facilita accesul celor care nu vad, si un translator in limbajul vizual pentru cei ce nu pot vorbi. V-ar placea o astfel de biserica? V-ati simti bine in ea? V-ati identifica cu ea?

P.S. Nu este suficient sa investesti zeci de mii de euro in camere video profesionale pentru a transmite programul bisericii live on-line, sau inregistrat pe web.


Leave a comment

Categories